Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

A mindennapi kenyerünkről (második rész)

2019. január 19. - Búzavirág Kovászműhely

A mindennapi kenyerünk (második rész)

Az erjesztés csodája

ad675670-01bb-4233-a7d7-fddd20fe04b6.JPG

Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának teszünk ki. Erjesztéssel állítjuk elő a sört , a bort és az antibiotikumokat például a penicilint is.

Az erjedés a szénhidrátok lebontását jelenti, amelyet mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktréiumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek. Az energia a fotoszintézissel megkötött napenergiából származik, mert anövényekben az energiatárolás zömmel szénhidrátokban történik.

Szinte minden nap találkozunk azzal, hogy az vagy amit eszel, az étkezés mennyire befolyásolja az egészséged és akár a fertőzéseknek is ellen tudsz állni.

KOVÁSZ = FERMENTÁLÁS = ERJESZTÉS

Kovász: a kenyerünk lelke. Mi úgy készítjük a kovászt, hogy csak lisztet és vizet használunk hozzá. Kovászolni szinte mindenféle zöldséget,és gabonát lehet.

Mi történik kovászoláskor? Hagyjuk, hogy a levegőben, körülöttünk levő láthatatlan mikroorganizmusok, baktériumok előemésszék számunkra a táplálékot. Munkát takarítunk meg testünknek, nekünk már csak folytatni kell az emésztést. Segítségével jobban tudjuk hasznosítani a táplálékunkat. A baktériumok nem csupán lebontják számunkra az ételt, hanem teljesen új anyagokat is előállítanak. Ezért van a savanyú káposztában több vitamin, mint a fejes káposztában. Lássunk pár erjesztett (fermenált) táplálékot, melyet a jótékony baktériumok segítségével készítünk:

savanyított káposzta: káposzta,só, tejsavbaktériumok segítségével, erjedéssel készül

sajt:baktériumok és gombák felelősek a jellegzetes ízért,krémes állagért,lyukakért

bor:alkoholos erjedést követően készül a szőlőszem kipréselése után

kovászolt kenyér: a kovászban levő élesztőgombák, valamint tej és ecetsav termelő baktériumok megdolgozzák a tészta szerkezetét,hosszú érlelés időtartama alatt feldarabolják nekünk a búza fehérjéjét (glutént), és emészthetővé teszik a szervezetünk számára

különböző kultúrákból sok ilyen ételt ismerhetünk: szójaszósz, kombuchaitalok,koreai kimcsi.

A fermentált ételeken baktériumok dolgoznak, eközben savak keletkeznek, ezek a baktériumok és a savak megvédik az ételt a rossz baktériumoktól. A fermentáció az ételek tartósításának legrégebbi és legegészségesebb eljárása. Ezért van az, hogy a kovászolt kenyér sokkal több ideig eltartható, mint az élesztővel készült.

Azokat a baktériumokat, amelyek jót tesznek nekünk, probiotikumoknak vívjuk. Sok ezek közül a beleinkkel tesz jót, ápolja és bebalzsamozza a bélbolyhainkat. Ennek eredményeképpen a bélbolyhaink kevesebb olyan anyagot engednek át, amelyek nem jók számunkra. Másrészt megvédik a beleinket, nem engedik át a rossz baktériumok számára. Harmadrészt pedig segítenek az immunrendszerünknek, hogy felismerje a különböző baktériumokat, és megtanuljon védekezni a rosszak ellen.

A prebiotikumok azok az ételek,amelyekkel a jó baktériumainkat tudjuk etetni a beleinkben. Minden ballasztanyag, rost, amelyet a vékonybelünk nem tud felszívni, étek a jó baktériumaink számára. A rossz baktériumok nem, vagy csak kis mértékben tudják hasznosítani a rostokat, ezzel tudjuk a jó baktériumaink számát növelni a bélrendszerben. A búza, és a zab természetes prebiotikumforrás. Érdemes bio teljes kiőrlésű gabonát választani, ha etetni akarjuk a jó baktériumainkat.

Mindezekből tehát talán jobban érthető, miért is jó nekünk a kovásszal készített kenyér, miért is érdemes elkezdeni az otthoni kovászolást!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8614572086
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása