Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Mákod van!?

Kovászos mákos kenyér

2019. február 02. - Búzavirág Kovászműhely

img_6148.jpg

IGAZI HUNGARIKUM: MÁKOS KENYÉR

Magyarország igazi mák-nagyhatalomnak számít, és nálunk nem tiltott a termesztése, sem a fogyasztása, hát használjuk ki, és süssünk mákos kenyeret! A mák a nők igaz barátja, mivel rengeteg kalciumot, és vasat tartalmaz, és a nőknek erre nagyobb szükségük van, amíg el nem érnek a menopauza időszakába. Rendkívül egészséges különlegesség, fogyasszátok gyakran kenyérben is!

Hozzávalók:

175 gr kenyérliszt BL80

175 gr rétesliszt

245-280 gr víz (ha már tapasztaltabbak vagyunk, és jó a lisztünk, lehet próbálkozni több   vízzel)

100 gr fehér  kovász (80 %-os víztartalmú)

10 gr só

2 evőkanál darálatlan mák

Elkészítés:

A mák karakteres íze és sötét színe úgy fog érvényesülni, hogy csak fehér liszteket használok.

Az kovászmagomat megetetem, hogy sütésre kész legyen és aktivizálódjon: 20 gr kovász, 40 gr víz, 50 gr fehér búzaliszt arányban. Szobahőmérsékleten hagyom érni 8-10 órán keresztül. az a legjobb, ha este összekeverem, így reggel tudom folytatni a munkálatokat. Este még egy dolgom van, a két evőkanálnyi darálatlan mákot száraz serpenyőben illatosra pirítom és hagyom kihűlni.

Összekeverem a lisztet és a vizet egy tálban, amiben dagasztani fogok. Letakarom, és kb 2 órát állni hagyom. Emiatt kevesebb időt fog igénybe venni a dagasztás. Hozzáadom a kovászt és elkezdem dagasztani. Kb. öt percig dagasztom, majd hozzáadom a sót, és a sóval is dagasztom öt percig. A dagasztás végén adom hozzá a mákor, ekkor ár csak annyit keverem, hogy a mákszemek egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

Ezután áttehetjük egy hideg vízzel kiöblített tiszta tálba, de maradhat az eredeti dagasztótálban is. Rögtön meghajtogatjuk úgy, hogy a szélei kívülről középre kerüljenek. Közben forgatjuk a tálat alatta. Ezt a hajtogatást még kétszer ismétlem,kb 45 percenként. Közben mindig vizezem a kezemet, hogy ne ragadjon rá a tészta. Majd még két hajtogatás következik, de most úgy hogy középen megemelem a tésztát, és hagyom, hogy a szélein levő tészta bekerüljön a középrész alá. Ezt a műveletet a tészta négy oldalán végigviszem. Instán, youtube-on „coil fold” néven találtok róla  videókat.  https://www.instagram.com/p/BnLVKE2FG2Q/  ekkorra a tészta már körülbelül duplázódik. Ezek a műveletek télen 4-6 (szobahőmérséklettől függően), nyáron 2 órát vesznek igénybe.

img_20190131_101145.jpg

A továbbiakban a Búzavirág kenyérnél leírtakat követem. https://kovaszmuhely.blog.hu/2019/01/22/buzavirag_kenyer

Egészségetekre!

img_20190201_092537.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr914603616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása