Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

100 % teljes kiőrlésű rozskenyér, kovásszal

2020. február 28. - Búzavirág Kovászműhely

100 % -os rozskenyér kovásszal

img_3969.jpg

Még mindig a rozskenyér bűvöletében élve, elérkezett az idő, hogy megmutassuk a 100 % -os teljes kiőrlésű rozskenyér elkészítésének egyik lehetséges módját is. Ez egy elég megosztó kenyér. Valaki vagy szereti ezt a savanykás, sűrű íz világot, vagy nem. Az alaprecept külön ízesítés nélkül is elkészíthető, de egy kis fűszerrel és olajos maggal egészen különleges lesz a kenyerünk!

A kenyérnek savanykásnak kell lennie! Ha édesnek érezzük, akkor a kovász nem tette a dolgát, nem történt meg a fermentáció rendben.

A recept:

A kovászt szakaszos érleléssel készítjük! Ennek indokáról már az ezt megelőző posztban írtunk!

A kovász tehát ràkovászolással direkt savanyúvá tett kovász. Indító: 10 g kovàszmag, ezt frissítjük 20 g RL 190-nel és 20 g vízzel. 4-6 óra múlva, újra frissítjük 30 g RL 190 és 30 g vízzel, majd 4-6 óra múlva 40 g RL190 és 40 g víz. Eredmény kb. 2-3 óra múlva: savanykás ízű, érett rozskovász.

 

 

Kenyér: (egy kb. 70-75 dekás cipóhoz)

 

160 g a fenti kovászból

350 g RL 190 rozsliszt

300-330 g hideg (!) víz

12 g só

 

plusz opcionálisan:

2 maréknyi morzsolt rozmaring

fél evőkanál méz

1-2 maréknyi pirított dióbél

Elkészítés:

Egy dagasztó tálba mértem a kovászt, a lisztet és a vizet. Előbb csak 300 gramm vízzel indítottam, egy fakanállal alaposan kikevertem a tésztát, sűrű masszának kell lennie, de jóval nedvesebbnek, mint egy fehérkenyér tészta. Ne ijedjünk meg, hogy nyálkás massza lesz, ilyennek kell lennie, ha nehéz keverni, adjunk még hozzá óvatosan pici vizet. Ha egynemű, tegyük hozzá a sót, ha ízesítjük, akkor ezzel egyidejűleg a fűszert, a mézet és a magokat, keverjük el. Takarjuk le a tésztát és pihentessük 2-4 órát. A tésztát nem kell hajtogatni, itt nem fog gluténháló képződni.

img_3931.jpg

Amikor a tésztánk szemre majdnem kétszereződött, formázzuk meg, tegyük szakajtóba.

img_3933.jpg

img_3953.jpg

Talán ez a legnehezebb pontja a receptnek, de egy habkártyával (vagy trokserrel) könnyíthetünk a dolgon. Lisztezzük meg a konyhapultot alaposan valamilyen fehérliszttel. Borítsuk rá a masszát úgy, hogy mindenhol érje az alját a liszt, majd a lisztezett habkártyával szedjük össze a tésztát határozott mozdulatokkal, mintha csak egy nagy labdát akarnánk készíteni, vagy mint amikor előformázzuk a fehérkenyeret, hajtsunk szirmokat lentről középre, s amikor körbe értünk a lapáttal nyúljunk a kenyér alá és az előzőleg odakészített, alaposan kilisztezett szakajtóba tegyük bele óvatosan hajtásokkal (slusszal, vagy varrattal) lefele. Így lesz a kenyerünk rusztikus a sülés közben, amennyiben nem vágjuk be. Ha szeretnénk bemetszett kenyeret inkább, akkor slusszal felfele tesszük a szakajtóba.

Ezután takarjuk le a szakajtót és kelesszük a tésztát még szobahőn 2-3 órát. A rozskenyeret nem hűtőzzük, legfeljebb a sütés előtt 20-30 percre be lehet rakni a fagyasztóba, hogy éppen csak megdermedjen, így könnyebb lesz bevetni, vagy bemetszeni a sütés előtt.

Előmelegített sütőben 220 fokon 20 perc gőzzel teli sütőtérben (vagy vaslábasban fedővel), majd 35-40 perc 190 fokos sütőben, gőz nélkül.

img_3982.JPG

Bármennyire is nehéz, csak másnap vágjuk meg! Fogyasszuk egészséggel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr2815495188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KLB80 2020.03.01. 18:36:28

Én például nem szeretem ezt az ízvilágot... hanem imádom.
Érdekes egybeesés, hogy a recept 99%ban megegyezik a saját magam által alkotott (igazából családi örökség) recepttel.
Ha esetleg valaki kemencében süti, akkor annyi megjegyzés, hogy sokkal több vizet tegyen mellé, mint szokott(VS. fehér kenyér).
THX a blog gazdának!
süti beállítások módosítása