Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Kenyérünnepre egy igazi ünnepi kenyér

Kovászos kenyér kölessel

2019. augusztus 17. - Búzavirág Kovászműhely

 

img_20190817_145852.jpgAugusztus 20, az államalapítás ünnepe, az új kenyér ünnepe

Egy igazán egészséges kenyeret álmodtunk meg Nektek, mely méltó a KENYÉR ünnepére. Még az ünnepi asztalra elkészülhet, hajrá, készítsétek el bátran!

Ünnepi kenyerünk fontos alkotóeleme a köles. Azért választottuk ezt az ősgabonának is aposztrofált fűfélét, mert egyedülállóan egészséges, és tapasztalataink szerint nagyon jól működik a búzával.

A köles könnyen emészthető, rosttartalma magas. Erős lúgosító hatása van, viszont alacsony a kalóriatartalma. Nagyon jó prebiotikum, a kovászunkkal karöltve segít minket egészségünk megőrzésében.

Hozzávalók 3 db kenyér elkészítéséhez

1100 gr búzaliszt BL 80

770 gr víz (70 %)

22 gr só

250 gr aktív kovász (80%-os víztartalmú)

300 gr forrázott köles

img_20190817_173529.jpg

A munkát a dagasztást megelőző napon kezdjük. 100 gr kölest alaposan megmosunk, átöblítünk, majd bő forrásban levő vízzel leöntjük. Mi 1000 ml vízzel forráztuk le, és a maradék vizet, amit nem szívott fel, megittuk. Nagyon jót tesz a gyomornak, evés előtt fél órával decinként elfogyott. A kölest a vízben egész éjszaka állni hagytuk. Másnapra súlyra és térfogatra is megháromszorozódott. A kölest leszűrjük, és számolunk vele, hogy bizony eléggé sok vizet fog bevinni a kenyértésztánkba, tehát a 70% vizet óvatosan adagoljuk majd, csak ha bírja a lisztünk.

Összekeverjük a vizet, a kovászt és a lisztet, majd egy órán át állni hagyjuk. Ezután elkezdjük a dagasztást, 1-es fokozaton 5 percig dagasztjuk. Picit pihen a tészta, majd a sóval is dagasztjuk 5 percig, ekkor már emelhetjük a fokozatot a dagasztógépen. Mikor a sóval szépen kidagasztottuk a tésztát, beletesszük az alaposan lecsöpögtetett kölest. Vele már óvatosan dagasztjuk a tésztát, csak annyira, hogy összekeveredjen. Egy lágy tésztát fogunk kapni, fél óránként négyszer hajtogatjuk, majd óránként kétszer. Ez a recept nyári körülmények között készült, télen lehet több idő a hajtogatás. Mikor szépen tartja magát a tészta, akkor lisztezett pultra borítjuk, trokserrel három egyenlő részre vágjuk, vagy kézzel háromfelé csípjük. Előformázzuk, és megint pihentetjük 20-30 percig. Előkészítünk három szakajtót, lisztezett konyharuhával kibéleljük. Következik a végső formázás, szakajtóba helyezés. A kenyér pihenhet tovább a végső kelesztéskor a pulton, vagy hűtőzhet is, kinek mi tetszik jobban. A mi tésztánk 1 órát pihent pulton, majd további 17 órát töltött 6 fokos hűtőben.  Sütéskor egyenesen a forró vasban sült 240 fokon 20 percig lefedve, majd 230 fokon további 25 percig fedő nélkül. Még 10 percig sütöttük 210 fokon, mert sok nedvesség volt benne, aminek távozni kellett, hogy ne legyen ragadós a belseje.

img_20190817_152838.jpg

Puha, szaftos, mégis ropogós, ízletes. Egészen különleges ízű, méltó helye van az ünnepi asztalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr2815014110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása