Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Házi kenyér hosszú érésű „élesztős kovásszal” kezdőknek is!

2020. március 21. - Búzavirág Kovászműhely

img_4636.jpgSok házi kenyér recept ugrik fel manapság a neten, szükség is van rá, mert jobb, ha mindenki otthon marad és süt inkább. Ez a kenyér nem hasonlít a vadkovászos kenyerekhez (de cserébe jóval kevesebb tudást és gondoskodást igényel), viszont a bolti kenyerekhez sem, mert attól sokkal sokkal finomabb!

Ez egy olyan kenyér, amihez összességében 0,6 gramm szárított élesztő kell. (Ez azt jelenti, hogy egy zacskó szárított élesztőből 10 ilyen kenyér kijön, egy kocka friss élesztőből pedig akár 20 db).

Elkészítése kb. 16 órát vesz igénybe. Ebből 12 óra az előtészta érése, majd 3 óra a kenyér kelesztése és további egy óra a sütő előmelegítése és a sütés.

Az előtészta egy hosszú érésű élesztős kovász (poolish), melyet célszerű mondjuk este 8-kor elkészíteni.

A hozzávalók:

150 g liszt

150 g langyos víz

0,3 g instant élesztő, vagy 1 g friss élesztő.

Minden hozzávalót kézzel összekeverünk egy dagasztótálban, majd letakarva hagyjuk érni 12 órán át. (22-28 fok között). Szép buborékos kulimászt kell kapjunk!

A 0,3 g instant élesztő kb. egy negyed kávéskanálnyi porélesztőnek felel meg. (Konyhamérleg nem biztos, hogy tud 1 grammnál kisebbet mérni)

 img_4600.jpg

A  kenyértészta:

Az egész poolish

300 g liszt (bármilyen fehér liszt, esetleg 50 g teljes kiőrlésű legyen benne)

170 g langyos víz

0,3 g instant élesztő (vagy 1 g friss)

10 g só

 

Mindent bedagasztunk, a legvégén adjuk hozzá a sót. Hagyjuk érni a tésztát, amíg kb, kétszeres lesz a térfogata, ez kb. 2,5-3 órát vesz igénybe 21-23 fokon.

img_4610.jpg

Ez alatt hajtsuk át a tésztát sziromhajtással, vagy coil hajtással legalább 4-szer, hogy a gluténváz szépen kialakuljon.

Ha már szép paplanos és legalább kétszeres a tésztánk, formázzuk meg, majd tegyük szakajtóba.

img_4620.jpg

Kelesszük így, további fél órát, vagy amíg még láthatóan picit tovább kel, ezzel egy időben melegítsük elő a sütőt 250 fokra, tegyük bele a vaslábast, ez legalább 40 percig tartson. Ha a tésztánk már nagyon buborékos, szépen megkelt, akkor erre az időre tegyük a fagyasztóba vagy a hűtőbe a kenyeret, hogy elkerüljük a túlkelést.

Borítsuk a kenyeret egy sütőpapírra, vágjuk be egy pengével, vagy késsel és tegyük bele a forró vasba a papírt fogva. Fedővel süssük 250 fokon 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig 220 fokon. Amikor elkészült spricceljük le vízzel, hogy szép legyen a héja.

HA TECHNIKAI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG? KERESSÉTEK FEL A FACEBOOK CSOPORTUNKAT!

https://www.facebook.com/groups/319931308639375/?ref=group_header

 

img_4627.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr6115541416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása