Most, hogy a liszt kifogyott a boltokból és a lakosságnál landolt, sokan állnak tanácstalanul a liszt készleteik felett, hogy hogyan tovább. Egyre többen a kenyérkészítés, ezen belül a kovászos kenyérkészítés iránt érdeklődnek. Sok receptünk van fent a blogon ebben a témában, így, akinek kovásza van, bátran nekiláthat valamelyik elkészítésének, akinek pedig nincs, nekik a Kovászműhely zárt csoportunkban kapnak segítséget a készítéséhez. A következő cikkünk is az otthonsütők segítése miatt született.
Miben süssük a kenyerünket, ha nincs otthon kemencénk? Erre a kérdésre keressük a választ. Meg kell próbálnunk hasonlóan zárt légteret biztosítani a saját házi sütőnkben is, mint amilyen a kemencében van. A kenyérnek fontos a magas hőmérséklet és a gőz a sütés első harmadában. Ez a két feltétel elengedhetetlen ahhoz, hogy a térfogatnövekedés megvalósuljon és a kenyérnek vékony, ropogós héja legyen a sütés végeztekor.
Fedett légteret tudunk biztosítani zománcozott edénnyel is (pl Bonyhádi), római /Pataky tál, fedeles jénai. Ezek közül egyedül a jénait nem javasoljuk, mert balesetveszélyes a forró üveget ki-be pakolni a sütőben. A fedett edények közül leginkább a vaslábas bizonyult kenyérsütésre alkalmasnak. Nemcsak hogy a gőzt képes bent tartani, de a vas jó hővezető és magas egyenletes hőmérsékletet biztosít a sülő kenyerünknek. Erős versenyzőnk továbbá az egyszerű vaslap is, melynek kísérleteink során sok előnyét tapasztalhattuk.
A felsoroltak közül mindegyikben sütöttünk már kenyeret, a két legerősebb versenyzőnk a vaslábas és a vaslap lett. Ezért ezt a két sütési módozatot vetettük össze.
Arra jutottunk, hogy csodálatos kenyereket lehet vaslábasban is sütni, de vaslapon is. Nagyon nem mindegy viszont hogy mekkora kenyeret szeretnénk illetve mit képes a sütőnk kihozni magából. Ezek a kísérletek a mi sütőink képességei alapján zajlottak, más sütővel lehet, hogy másik következtetés vonható le.
Vaslábas
Hátrányok
- sok helyet foglal el a sütőben, emiatt kevés kenyér süthető
- veszélyes a forró és nehéz vaslábassal megoldani a ki- bepakolást: kesztyűt le-fel venni pakolás közben
- nem látjuk a folyamatot, amíg a fedő fent van
Előnyök:
- nincs szükség a sütőtér gőzölésére,
- a gőz biztosan a kenyér körül marad, ahol a legnagyobb szűkség van rá
- vékonyabb héj, annak aki azt szereti
- jobban korrigálja a kenyér hibákat
- kiküszöbölhető a sütő egyenetlen hőeloszlása
Vaslap
Hátrányok
- gőzösíteni kell, amennyiben a sütő nem képes rá, de a szép „nyuszifülek” érdekében még plusz gőzre is szükség lehet. A gőzös sütőtulajdonosok szerencsés helyzetben vannak.
- gázzal működő sütő esetén vigyázni kell a lángra gőzölés közben: a gőzölést nehéz megoldani
Előnyök
- több kenyér is süthető egy házi sütőben, ha van légkeverésünk, akkor több szinten is
- tovább marad ropogós a héja
- vastagabb héj, annak aki azt szereti
- lehet „mozizni” a sütő előtt
- ez esetben is kiküszöbölhető a sütő egyenetlen hőeloszlása
- egy fa lapát (péklapát) segítségével könnyebben bevethető a kenyértészta és ugyanolyan könnyű ki is venni, nem kell belenyúlni a sütőbe , kevésbé balesetbeszélyes
Mindkét sütési módot szeretettel ajánljuk az otthonsütők részére. Süssetek minél szebb és finomabb kenyereket otthon, természetes kovásszal!