Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Miben süssünk jó házi kovászos kenyeret?

2020. március 08. - Búzavirág Kovászműhely

img_20190215_092109_1.jpgMost, hogy a liszt kifogyott a boltokból és a lakosságnál landolt, sokan állnak tanácstalanul a liszt készleteik felett, hogy hogyan tovább. Egyre többen a kenyérkészítés, ezen belül a kovászos kenyérkészítés iránt érdeklődnek. Sok receptünk van fent a blogon ebben a témában, így, akinek kovásza van, bátran nekiláthat valamelyik elkészítésének, akinek pedig nincs, nekik a Kovászműhely zárt csoportunkban kapnak segítséget a készítéséhez. A következő cikkünk is az otthonsütők segítése miatt született.

Miben süssük a kenyerünket, ha nincs otthon kemencénk? Erre a kérdésre keressük a választ.  Meg kell próbálnunk hasonlóan zárt légteret biztosítani a saját házi sütőnkben is, mint amilyen a kemencében van. A kenyérnek fontos a magas hőmérséklet és a gőz a sütés első harmadában. Ez a két feltétel elengedhetetlen ahhoz, hogy  a térfogatnövekedés megvalósuljon és a kenyérnek vékony, ropogós héja legyen a sütés végeztekor.

image0_2_1.jpegFedett légteret tudunk biztosítani zománcozott edénnyel is (pl Bonyhádi), római /Pataky tál, fedeles jénai. Ezek közül egyedül a jénait nem javasoljuk, mert balesetveszélyes a forró üveget ki-be pakolni a sütőben. A fedett edények közül leginkább a vaslábas bizonyult kenyérsütésre alkalmasnak. Nemcsak hogy a gőzt képes bent tartani, de a vas jó hővezető és magas egyenletes hőmérsékletet biztosít a sülő kenyerünknek. Erős versenyzőnk továbbá az egyszerű vaslap is, melynek kísérleteink során sok előnyét tapasztalhattuk.

A felsoroltak közül mindegyikben sütöttünk már kenyeret, a két legerősebb versenyzőnk a vaslábas és a vaslap lett. Ezért ezt a két sütési módozatot vetettük össze.

Arra jutottunk, hogy csodálatos kenyereket lehet vaslábasban is sütni, de vaslapon is.  Nagyon nem mindegy viszont hogy mekkora kenyeret szeretnénk illetve mit képes a sütőnk kihozni magából. Ezek a kísérletek a mi sütőink képességei alapján zajlottak, más sütővel lehet, hogy másik következtetés vonható le.

Vaslábas

img_20190212_213058_1.jpgHátrányok

  • sok helyet foglal el a sütőben, emiatt kevés kenyér süthető
  • veszélyes a forró és nehéz vaslábassal megoldani a ki- bepakolást: kesztyűt le-fel venni pakolás közben
  • nem látjuk a folyamatot, amíg a fedő fent van

Előnyök:

  • nincs szükség a sütőtér gőzölésére,
  • a gőz biztosan a kenyér körül marad, ahol a legnagyobb szűkség van rá
  • vékonyabb héj, annak aki azt szereti
  • jobban korrigálja a kenyér hibákat
  • kiküszöbölhető a sütő egyenetlen hőeloszlása

Vaslap

img_20190112_195833_1.jpgHátrányok

  • gőzösíteni kell, amennyiben a sütő nem képes rá, de a szép „nyuszifülek” érdekében még plusz gőzre is szükség lehet. A gőzös sütőtulajdonosok szerencsés helyzetben vannak.
  • gázzal működő sütő esetén vigyázni kell a lángra gőzölés közben: a gőzölést nehéz megoldani

Előnyök

  • több kenyér is süthető egy házi sütőben, ha van légkeverésünk, akkor több szinten is
  • tovább marad ropogós a héja
  • vastagabb héj, annak aki azt szereti
  • lehet „mozizni” a sütő előtt
  • ez esetben is kiküszöbölhető a sütő egyenetlen hőeloszlása
  • egy fa lapát (péklapát) segítségével könnyebben bevethető a kenyértészta és ugyanolyan könnyű ki is venni, nem kell belenyúlni a sütőbe , kevésbé balesetbeszélyes

 Mindkét sütési módot szeretettel ajánljuk az otthonsütők részére. Süssetek minél szebb és finomabb kenyereket otthon, természetes kovásszal!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8115510566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s t p 2020.03.09. 20:30:43

Csak a sütőt javaslod előmelegíteni, vagy a
a fazekat (vaslapot) is?
Mondjuk ez utóbbihoz kell egy kis zsonglőrködés; de a hideg edényes változat meg közelít a hideg sütőbe történő tészta berakáshoz - amit még sehol nem találtam javasolni.
Mekkora jelentősége van?
süti beállítások módosítása