Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Az én naan kenyerem

2020. július 17. - Búzavirág Kovászműhely

A sütés azért szerelem nálam, mert elővehetem a kreatív oldalamat, kikapcsol, feltölt. Ez a kovásszal készült ételekre fokozottan igaz.  Azt tudom javasolni, hogy ne görcsöljünk rá semmire, ahhoz, hogy a sütés jó móka, csodás új ízek felfedezése és öröm legyen számunkra. Nagyvonalúan bánjunk ezzel a recepttel is: biztosan akkor lesz finom a végeredmény, ha merjük kiengedni a kreativitásunkat és hallgatunk az ösztöneinkre.  Nincs aktív kovászom, de van maradék kovászom? Akkor azt fogom használni. Nincs kovászom, de van élesztőm? Akkor azzal fogom elkészíteni! Mindegyik összetevő picit befolyásolja a végeredményt, de biztosan finom lesz! Ha naan kenyeret akarok enni, akkor ilyen apróságok nem állíthatnak meg. Egyvalamihez ragaszkodjunk, mert a végeredményt mennyei magasságokba emelheti: a ghee használatához. A ghee, vagyis tisztított vaj, az indiai konyha alap zsiradéka. Neten sok helyen megtalálható az elkészítése, óvatosan ki kell sütni a vajból a vizet, a tejfehérjét, tejcukrot, marad a tiszta vajzsír. Sokáig sajnáltam a vajat megsütni, mert annyira finom nyersen is, de beláttam, hogy ez más, különleges új ízeket fedeztem fel a ghee-ben, és a vele készült ételekben.

image1_3.jpegAz előtészta hozzávalói:

100 gr aktív kovász (80 % víztartalmú), vagy ½ csomag szárított élesztő

100 gr víz

100 gr finomliszt

A hozzávalókat lazán összekeverem, és lefedve egy órán keresztül érlelem langyos helyen.

További hozzávalók:

140-150 gr liszt

1 teáskanál sütőpor (1/2 csomag)

2 evőkanál tisztított vaj (ghee)- ha nagyon nem akarunk ghee-t készíteni, akkor 2 e.k. olaj

2 e.k. sűrű joghurt

1 kis kanál só (6 gr)

Egy óra elteltével már látom, hogy a kovászom szépen aktivizálódik, hozzákeverem a lisztet, sütőport, joghurtot és sót, majd a ghee-t is kanalanként beledagasztom.  Közepesen lágy, nyújtható tészta lesz belőle.

image2_3.jpeg Most már csak picit, 10-15 percet pihen. Közben előkeresek egy lapos serpenyőt (én a palacsintasütőt használom), amihez fedőt is kerítek, mert fedő alatt fogom sütni a tűzhelyen.  A tésztát 5 egyenlő részre osztom, kb 110-120 gr-os gombócokká. Felgömbölyítem, majd a kezemmel enyhén lisztezett felületen kerekítem. Egy kis nyújtófa segítségével tovább nyújtom akkorára, hogy kitöltse a serpenyőmet. 3-4 milliméter vastagnak kall lennie.

image3_3.jpegA serpenyőt szárazon felforrósítom, cseppentek bele egy teáskanálnyi  ghee-t, majd a kinyújtott tészta mehet bele. Lefedve sütöm pár percig mindkét oldalát.

A cél, hogy foszlós, lágy, rugalmas tészta kerekedjen belőle, ezért vigyáznunk kell, hogy ne szárítsuk ki. Kiváló köret lehet indiai fogásokhoz, de kenyér helyett a hagyományos magyar konyhában használtuk már. Legutóbb például spenótfőzelékbe mártogattuk, tükörtojás mellé, nagyon finom volt a kombináció!

image0_3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5416019732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása