VARIÁCIÓK KOVÁSZ FELHASZNÁLÁSRA / EGYSZERŰ KOVÁSZOS SÖRKORCSOLYA
Kenyérsütő kurzusainkon sokszor elhangzik a kérdés, amikor a kovászetetésről van szó, hogy: „tényleg dobjam ki a feleslegessé vált kovászt?” Ilyenkor megnyugtatunk mindenkit, hogy nem kell kidobni, sokféle felhasználási lehetőség létezik. Most egy ilyet mutatok nektek:
Kovászos túrós rudak
40 dkg juh- és tehéntúró vegyesen ízlés szerint
40 dkg kenyér- vagy finomliszt
20 dkg vaj
felesleges kovász10-20 dkg, amennyi éppen van, a lényeg, hogy mindig több liszt legyen a tésztában mint kovász
2 teáskanál só
tetejére köménymag, szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót, a kovászt és a sót, összegyúrjuk,nem kell sokáig gyúrni, csak amíg összeáll egyneművé. Kemény tésztát kapunk eredményül. Pulton pihentetjük egy órán keresztül, aztán hűtőben érleljük tovább minimum 12 órán keresztül, de jót tesz neki a 24 órás hűtőzés is, több idő alatt jobban megdolgozza a kovász a tésztát.
Kivesszük a hűtőből, sodrófa segítségével 1 cm vastagra kinyújtjuk, egész tojással lekenjük, sóval és magokkal megszórjuk, majd 200 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Nagyon finom, próbáljátok ki!