Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Zöld spárgás kovászos kenyér sült fokhagymával

Tegyetek spárgát a kenyérbe is, jó lesz!

2019. június 01. - Búzavirág Kovászműhely

img_20190529_091811.jpgKovászos cipó sült fokhagymával és zöld spárgával.

Tavasszal hozzájuthatunk friss spárgához, amit annyira szeretek magam is, hiszen lédús, kevés kalóriát, viszont sok rostanyagot tartalmaz. Ezért aztán igyekszünk mindenféle formában fogyasztani. Bemutatjuk, hogy mi hogyan tettük be a kenyerünkbe, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez.

Az alábbi receptünk úgy született, hogy sikerült hozzájutni friss zöldspárgához, ami annyira csodálatos friss és roppanós volt, hogy elhatároztuk, ahogy az éppen készülő kenyérbe is teszünk belőle.

Hozzávalók

400 gr BL 80 búzaliszt

300 gr víz

100 gr Lievito Madre kovász (50%-os kemény kovász)

8 gr só

20 dkg zöld spárga

4 gerezd fokhagyma

 2 evőkanál olívaolaj

A kemény kovászt azért szeretem kenyérbe is használni, mert csodás selymes ízt kölcsönöz a kenyérnek, és nem lesz tőle jellegzetesen savanykás. Most épp erre vágytam, egy kevésbé karakteres fehér kenyérre, melyben kiérezni a spárga és a sült fokhagyma ízét.

Az aktív kemény kovászomat felszeletelem egy kés segítségével, és a langyos vízhez hozzákeverem. Hagyom kicsit ázni benne, kb 10-15 percig, majd hozzákeverem a lisztet. Hagyom pihenni fél órát.  Közben a fokhagymát vékony szeletekre vágom, és egy serpenyőben az olívaolajon kifehéredésig pirítom. Majd hozzáadom az egy centisekre szeletelt spárgát. Vigyázzunk, hogy ne legyen fás, vagy a fás részeit ne tegyük bele. Enyhén sózom, majd addig párolom lassú tűzön, amíg elkezd puhulni de még van tartása, roppanós marad.img_20190528_115734.jpg

Félóra elteltével elkezdem a dagasztást, 5 percig dagasztom, majd jöhet a só. Tovább dagasztom 5 percig, majd vízzel átöblített tálba teszem át. Fél óra múlva körbehajtogatom szélről középre. Dagasztás után egy órával vizezett pultra kiteszem a tésztát, és kihúzogatom nedves kézzel, mint a rétest (laminálom).  A kinyújtott tésztát meghintem egyenletesen a kihűlt fokhagymás spárgával. Ezután összehajtogatom, visszateszem a tálba.

Ezután 30-45 vagy 60 percenként meghajtogatom (időjárástól függ, hogy mennyire érik a tészta, ezt látni kell) összesen kétszer úgy, hogy középen megemelem a tésztát, úgy hogy a szélei a közepe alá kerüljenek. Mikor látom, hogy szép habos, és tartja a szerkezetét, nem folyik szét, akkor kiboríthatom a lisztezett munkalapra és előformázom cipó formára. Majd újabb 20 perc elteltével formázom szakajtóba. Ekkor döntés kérdése, hogy szeretném-e hűtőben keleszteni tovább, vagy inkább már ma enném… én az utóbbit választottam. Úgyhogy pulton kelt még 2,5 órát.  

Közben tervezett sütés előtt a sütőt a vaslábassal fel kell melegíteni 250 fokra, ez fél órát, vagy egy órát is igénybe vehet, ez sütőfüggő, ki kell tapasztalni. A tésztát sütőpapírra borítjuk, tetszőlegesen bevágjuk, majd beemeljük sütőpapírral együtt a forró vaslábasba. Fedőt rátesszük, 15-20 percet sütjük így, majd leemeljük a fedőt, és tovább sütjük kb 30-35 percig 230 fokon. ez is sütőfüggő, ha szép színe van, lehet, hogy előbb készen van. Akkor tudjuk, hogy kész a kenyér, ha az alját megkopogtatjuk, kongó hangot ad ki. A fokhagyma  a pirítás miatt veszít az erőteljes ízéből, de a így a spárga visszafogott, üde íze is érvényesülni tud. Egészségünkre!

 img_20190529_091901.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8214874066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása