Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Színpompa céklával

Egyél színeset az egészségedért!

2019. március 26. - Búzavirág Kovászműhely

VITAMINRAKTÁRAK FELTÖLTÉSE

img_20190323_165742.jpg

Tél végére kiürülnek a vitamin és ásványi anyag tartalékaink, utánpótlásra van szükségünk. Ebben lehet segítségünkre a cékla, mely nagyon jól eltartató nyersen egész télen.  A tavasz elején kapható üvegházi zöldségek mind ízletességükben, mind tápanyagtartalmukban elmaradnak a szabadföldön termesztettektől, ugyanis napsütésre van szükség ahhoz, hogy egy zöldség, gyümölcs ízvilága teljesen kialakuljon. Viszont nagyon jó állapotú céklákat találhatunk márciusban is a piacon, szupermarketben.  Céklát ehetünk mindenféle formában: nyersen, sütve, variálhatunk a halmazállapotával is: lében, szilárd formában.  A nyers cékla folsavat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot, rostokat, C-vitamint tartalmaz.  Az ára ilyenkor is pénztárcabarát, fogyasszuk hát bátran!

Természetesen nálunk Búzavirágéknál nem maradhat ki a repertoárból a céklás kenyér, hiszen kenyeret minden nap készítünk, kézenfekvő, hogy a kenyerünkbe is belekerüljön. És a színe… a színe eleve jókedvre derít!

 

img_7200.jpg

 

A képen látható kenyerünk üveges organikus céklajuice felhasználásával készült, mely tökéletes választás azoknak, akik nem akarnak a céklareszeléssel vesződni.  Egyszerűen csak a szokott búzavirág kenyér receptünkben https://kovaszmuhely.blog.hu/2019/01/22/buzavirag_cseréljük le a vizet a céklalére és ilyen csodálatos rubint kenyeret kapunk eredményül.

Egy másik receptverzió a reszelt céklával márványozott kenyérke

 

 

img_20190323_165711.jpg

400 gr liszt (20 gr rozsliszt, 60 gr teljes kiőrlésű frissen őrölt búzaliszt, 320 gr BL80 búza kenyérliszt)

300 gr víz

200 gr kovász

10 gr só

1 db cékla

A vizet és a lisztet összekeverjük, és két órára magára hagyjuk, ez megkönnyíti a későbbi dagasztást. A céklát meghámozzuk, és apróra reszeljük.  Nem kell majd az egész, csak kb két evőkanálnyi.

A maradék céklából egy gyors céklasalátás is összedobhatunk, csak egy alma kell hozzá, melyet ugyanazzal a reszelővel lereszelünk, összekeverjük, egy fél citrom levét ráfacsarjuk, pici hidegen sajtolt olajat csepegtetünk hozzá, és lehűtjük. Magában is fogyaszthatjuk, de köretként is működik.

Visszatérünk a kenyerünkhöz: két óra elteltével hozzáadjuk a kovászt, 5 percig dagasztjuk, majd jöhet a só. Tovább dagasztjuk 5 percig, majd vízzel átöblített tálba tesszük át. Fél óra múlva körbehajtogatjuk szélről középre. Dagasztás után egy órával vizezett pultra kitesszük a tésztát, és kihúzogatjuk nedves kézzel, mint a rétest (laminálunk).  Rászórjuk a kinyújtott tésztára a 2-3 evőkanálnyi reszelt céklát. Ha ügyesen egyenletesen osztjuk szét, nagyon szép színezete lesz a kenyérnek.  Összehajtogatjuk, és visszatesszük a tálba, ezután mindent úgy teszünk, mint a többi receptnél leírtuk:

Óránként úgy hajtogatjuk, úgy, hogy középen megemeljük a tésztát, úgy hogy a szélei a közepe alá kerüljenek, összesen kétszer. Mikor látjuk, hogy szép habos, és tartja a szerkezetét, nem folyik szét, akkor kiboríthatjuk  a lisztezett munkalapra és előformázzuk cipó formára. Majd újabb fél óra elteltével formázzuk szakajtóba. Ekkor már rögtön mehet hideg hűtőbe 8- 16 órára.

Tervezett sütés előtt a sütőt a vaslábassal fel kell melegíteni 250 fokra, ez fél órát, vagy egy órát is igénybe vehet, ez sütőfüggő, ki kell tapasztalni. A tésztát sütőpapírra borítjuk, tetszőlegesen bevágjuk, majd beemeljük sütőpapírral együtt a forró vaslábasba. Fedőt rátesszük, 15-20 percet sütjük így, majd leemeljük a fedőt, és tovább sütjük  kb 30-35 percig 230 fokon. ez is sütőfüggő, ha szép színe van, lehet, hogy előbb készen van. Akkor tudjuk, hogy kész a kenyér, ha az alját megkopogtatjuk, kongó hangot ad ki. Az ízén egyáltalán nem ütközik ki a cékla jellegzetes föld íze, a színe vibrálóan rubinvörös, vidám! Egészségünkre!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr4214699422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirimag 2019.11.05. 18:27:48

Nagyon szép kenyerek, és szeretem t azt is, hogy nem hatalmas adag liszttel készítetted. Nekem probléma a tészta felezése, mert a kovász mennyiség felezése mondjuk kevesebb liszthez, nem biztos, hogy jó... vagy lehet hogy csak nekem? Szóval nekem a kisebb kenyerek jobban bejönnek... jobban elfogy, és mindig inkább frisset készítenk, nem kell eldobni egy picit sem.
Megkérdezhetem, hogy a céklaleves kenyér mekkora edényben sült? most szeretnék egy kisebb öntöttvas lábast, venni, mert amiben főzünk, az hatalmas, 6,7 literes, abban nem lehet egy kisebb kenyeret sütni.

Köszönöm a recepteket, élmény az oldalad a sok finom receptekkel!
süti beállítások módosítása