Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Csoda a vaslábasban ...

Sült hagymás kenyér ínyenceknek

2019. március 18. - Búzavirág Kovászműhely

teszt.jpgSülthagymás kenyér: férfiak kedvence

A férfiak szeretik a markánsabb ízeket, de mi sem vetjük meg ezt a sülthagymás kovászos kenyérkét.
350 gr liszt (70 gr teljes kiőrlésű bio búza és rozs vegyesen, mi úgy szeretjük, ha a saját házi malmunkban frissen őröljük, a többi fele kenyérliszt, fele rétesliszt)
263 gr víz
7 gr só
80 gr fehér kovász (80%-os hidratáltságú)
A lisztekett és a vizet összekeverjük, 1,5 órát állni hagyjuk.. Ezután hozzáadjuk az aktív kovászt, megkezdjük a dagasztást kb. 5 percig. Ezután áll fél órát, majd a sóval is dagasztjuk 5. Vízzel kiöblített tálba áttesszük . Fél óra múlva sziromhajtás, fél óra múlva vizes asztalon lamináljuk: ekkor kerül bele a sült hagyma, amiket belehajtogatunk a tésztába.
Ezután óránként úgy hajtogatjuk, hogy középen megemeljük a tésztát, úgy hogy a szélei a közepe alá kerüljenek, összesen kétszer. Összesen eltelt kb 5 óra, hogy a kovász a tésztába került. Mikor látjuk, hogy szép habos, és tartja a szerkezetét, nem folyik szét, akkor kiboríthatjuk a lisztezett munkalapra és előformázzuk cipó formára. Majd újabb fél óra elteltével formázzuk szakajtóba. Ekkor már rögtön mehet hideg hűtőbe 8- 16 órára.
Tervezett sütés előtt a sütőt a vaslábassal fel kell melegíteni 250 fokra, ez fél órát, vagy egy órát is igénybe vehet, ez sütőfüggő, ki kell tapasztalni. A tésztát sütőpapírra borítom, tetszőlegesen bevágom, majd beemelem sütőpapírral együtt a forró vaslábasba. Kell egy jó sütőkesztyű, nehogy megégessük magunkat. Fedőt ráteszem, 15-20 percet sütöm így, majd leemelem a fedőt, és tovább sütöm kb 30-35 percig 230 fokon. ez is sütőfüggő, látom, ha szép szíve van, lehet, hogy előbb készen van. Akkor tudom, hogy kész a kenyér ha az alját megkopogtatom, kongó hangot ad ki. Kb. 60-65 dkg-s cipó lesz belőle.
Jó étvágyat hozzá!

kenyer2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5614699464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása