Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Brownies kovásszal

Az amcsik kavarós csokitortája, minimális ráfordítás, maximális élvezet :)

2019. február 16. - Búzavirág Kovászműhely

img_6249.jpg

Kezdő házasszonyok álomtortája... gyors, elronthatatlan és brutál finom. Ez itt most egy kovászos verzió, jól jön, ha van felesleges, vagy megmaradt kovászunk, vagy ha csak szeretnénk, ha kevésbé fújna fel az édesség a fogyasztása után.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához.

10 dkg étcsoki

10 dkg tejcsoki

15 dkg rétesliszt

2 púpozott evőkanál holland kakaópor

3 egész tojás

5 dkg barnacukor

10 dkg olvasztott vaj 

fél vanília rúd kikapart magjai (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)

10 dkg aktív fehér kovász (100 % hidratációjú)

nagy csipet só

1 kávéskanál szódabikarbóna

tetejére két maréknyi szeletelt mandula (vagy dió, vagy mogyoró, ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A csokikat törjük kisebb darabokra és vízgőz felett olvasszuk meg. (Alternatív megoldás lehet a mikróban olvasztás a vajjal együtt, 500W-on 2-3 percig, fél percenként ellenőrizve az állagot és keverve kicsit rajta).

A csokit hagyjuk egészen langyosra hűlni (ha túl meleg marad a tojás ki fog csapódni). Majd keverjük bele az olvasztott vajat, és a tojásokat, a cukrot, az egészet keverjük ki szép sima egynemű krémmé. Adjuk hozzá a kakaót és a sót, meg a vaníliát. Szórjuk bele a lisztet, óvatosan keverjük át és legvégén adjuk hozzá a kovászt. Az egészet keverjük sima tésztává, sűrű nokedli szerű tésztát kell kapnunk. A tésztát tegyük fedeles műanyag dobozba, vagy jénaiba és pihentessük szobahőn 2-3 órát, a tésztának szép buborékosnak kell lennie, meg kell emelkednie szemmel láthatóan.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy csatos tortaformát kenjünk ki vajjal (vagy béleljünk ki sütőpapírral), öntsük bele a tésztát, tetejére szórjunk mandulát, vagy más magot ízlés szerint, lehet rá szórni még csoki chipset is. Süssük 25-30  percig. Ha a teteje már szép szilárd, a magok megsültek rajta biztosan jó lesz, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz.

Legfinomabb langyosan egy kis vanília fagyival, de másnap sem rossz, pár másodpercre mikróba téve.

Jó étvágyat!

img_6247_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5214630534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása