Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Sörös kenyér, nem csak férfiaknak!

2019. február 27. - Búzavirág Kovászműhely

Kenyér barna sörrel

img_6573.jpg

A sört nem csak inni jó, hanem jó vele főzni és sütni is. Finom aromát ad az ételnek, nem beszélve a fantasztikus illatról, ami a sütés-főzés közben körbeillan. Javaslom, hogy a receptben foglaltakhoz képest plusz 1 doboz sörrel készüljünk, nehogy a munka közben megbánjuk, hogy miért is tettük bele a kenyérbe, mikor jó lett volna meginni inkább!

Szóval a recept:

Hozzávalók 2 fél kilós cipóhoz! (Ha csak egyet akarunk sütni, akkor felezzük az adagot, a resztli sört pedig igyuk meg!)

1 doboz (5 dl) barna sör

700 g BL 80  liszt (de lehet más, kenyérsütésre alkalmas lisztből is)

250 g aktív kovász (100 % hidratációval)

15 g só

Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérjük, ráöntjük a sört, hagyjuk pihenni 20 percet, majd hozzáadjuk a kovászt és jól kidagasztjuk. Szép fényes tésztát kell kapjunk. Ha géppel dolgozunk kb. 8-10 perc elég neki lassú fokozaton. A legvégén adjuk hozzá a sót, ezzel is dagasztjuk pár percet. Ha kézzel dagasztjuk, álljunk meg párszor 5-10 perc szünetre és hagyjuk pihenni a tésztát, majd folytassuk a munkát addig, amíg össze nem áll szépen, vagy ahogy régen mondták, amíg „nem izzad a padlás”, azaz nem szakad a homlokunkról is a víz. Na, ekkor jön majd jól a plusz 1 doboz sör!

A kész tésztát enyhén megvizezett tálba borítjuk és kelesztjük. Fél óránként áthajtjuk, figyeljük, ahogy szépen feszesedik. Kb. 3-4 óra alatt meg is kel, a sörben lévő maláta és cukor gyorsítja a folyamatokat. Ekkor a tésztát kettőbe vesszük és előformázzuk, várunk 10-15 percet, majd megformázzuk cipóra, vagy veknire, szakajtóba tesszük és így kelesztjük még 2 órát szobahőn, vagy 6-12 órát (6 fokon) hűtőben. Szobahős kelesztéskor ujjpróbával ellenőrizzük, hogy megkelt –e a tészta, de szemmel láthatóan növekednie kell a szakajtóban is a térfogatának.

230 fokra előmelegítjük a sütőnket vaslábassal együtt, majd a kenyéren bemetszést készítünk egy éles késsel, vagy pengével és óvatosan beletesszük az edénybe. Fedővel 18 percet sütjük, majd fedő nélkül 25-30 percet.

Jó étvágyat!

img_6614.JPG

 

 img_6613.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr9914657871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása