A kovásszal készülő édességek számos buktatót rejtenek magukban. Az első a kovász savassága, ezt próbáljuk meg elkerülni: többször frissítsük a kovászunkat sütés előtt meleg helyen, próbáljuk a mikroflóráját az élesztőgombák irányába vinni. Kóstolgassuk a kovász ízét. A vaj és cukor hozzáadása miatt nagyon lassú kelésre számíthatunk, ez nem egy gyorsan elkészülő recept.
Húsvét közeledtével valami különlegesen puha kalácsot alkottunk meg nektek. A titok az édesburgonya használatában rejlik. Sikerült lila és fehér belsejű édesburgonyához jutnunk, a lilának különleges fűszeres íze van, ez aztán még a fantáziánkat is meglódította ennek a kalácsnak az ízesítése során.
Az édesburgonya eleve nagyon egészséges, főleg főtt formában, kevés zsiradékkal párosítva. A burgonya félék mind puhábbá teszik a kenyeret, tehát a kalácsot is, több napig friss marad, méltó körítése lehet a húsvéti finomságainknak.
A kétféle színű burgonya használata miatt két adagban dagasztottuk ki a tésztát:
Hozzávalók egy adaghoz:
400 gr liszt
150 gr kemény 50% víztartalmú fehér kovász (100 gr lisztből és 50 gr lisztből készülő kovász)
összes folyadék: 210 gr, benne: 1 tojás, 120 g tej, többi víz.
100 gr főtt áttört édesburgonya jól lecsepegtetve
55 gr vaj
55 gr cukor
5 gr só
Dupla adagban kétszerre dagasztottuk, egyikbe lila, másikba fehér édesburgonyát tettünk. Ízesítés: a lilába fahéj, szegfűszeg, mézeskalács-fúszerkeverék nagyon jól harmonizált a lila édesburgonya fűszeres ízével. A fehérbe reszelt citrom és narancshéj, vanília kivonat került.
Duplára kelesztettük a kalácstésztákat, aztán hűtőbe tettük egy éjszakára. Utána elővettük, osztottuk, gömbölyítettük, majd pár perc múlva fontuk, tojásoztuk. Megint duplára kelesztettük meleg helyen párás környezetben. Sütés előtt újra tojásoztuk a kalácsok tetejét.
Sütés mérettől függően 20-28 percig 190-200 fokon.
Ebből az adagból 1 fél kilós, 3 negyed kilós kalács lett, plusz két brióst is fontunk.
A kalácsot elkészítettük sárga édesburgonyával is, íme így pompázik gyönyörű arany színben a kalácsunk.Sikeres elkészítést a vállalkozó kedvű kovászolóknak!