Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Tökmagos tönkölyös, avagy férfiaknak ajánljuk...

2019. január 27. - Búzavirág Kovászműhely

TÖKMAGOS TÖNKÖLYÖS KENYÉR

 img_6050.jpg

A tökmag, amúgy mindenkinek jó, tele van antioxidánssal, vitaminokkal (A, B1,B2,B3, B5, B6, folsav és C-vitamin), de legfőképpen a férfiaknak kedvez, mert antioxidáns és cink tartalma miatt véd a prosztata betegségekkel szemben.  Szóval hajrá, süssetek tökmagos kenyeret apának!  

 

Hozzávalók egy 75 dekás kenyérhez:

 

120 g aktív kovász (lehet fehér vagy rozs, ízlés szerint, a rozzsal gyorsabb lesz a folyamat)

200 g teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt (pl. Szabó Malom)

200 g BL 80 kenyérliszt

320 g víz

14 g só

150 gr tökmag

A tökmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

A liszteket a vízzel autolizáljuk 30 percet, majd hozzákeverjük a kovászt és együtt dagasztjuk kézzel 5 percet. Pihentetjük a tésztát negyed órát, majd újra dagasztjuk 5 percet és hozzáadjuk a sót is és ezzel is dagasztjuk pár percig, hogy a só szépen egyenletesen eloszoljon.

A tésztát lefedve  pihentetjük fél órát, majd szirom hajtást végzünk 30-40 percenként, összesen legalább 3 ízben. Az utolsó hajtásnál beleszórjuk a tökmagot. Hagyjuk, hogy a tészta szépen feljöjjön, bubisodjon, paplan szerű tapintása legyen. Ha már legalább 2,5- 3 órája pulton kel és szépen feljön, végezzünk coil hajtást.   Például így:  https://www.instagram.com/p/Bp-uonlnD5M/   Ez lesz az utolsó hajtás, azután jön az előformázás, majd a formázás és a szakajtóba helyezés.

Hűtős kelesztés esetén a szakajtót nejlonba tesszük és 4-6 fokos hűtőben hagyjuk még kelni 6-10 órát.

Ha pulton kelesztjük tovább – hőmérséklet és páratartalom függvényében – még legalább 3 -4 óra is lehet. Figyelni kell a szakajtóban lévő kenyeret, hogyan változik. Ha ujjunkkal megnyomjuk és a tészta visszarúg (gyorsan feszesen visszapattan), biztosan keletlen még. Ha szép lassan jön vissza az ujjunk nyoma, akkor feltehetően jó lesz már, ha pedig az ujjnyomunk benne marad a tésztában, akkor valószínűleg túlkelt. Télen 22-24 fokban 6-7 óra elegendő egy ilyen kovászmennyiségű kenyér megkeléséhez, de sok minden más is befolyásolhatja a folyamatot (kovász erőssége, levegőben lévő élesztőgombák mennyisége, levegő páratartalma stb.) A tésztát szemmel kell tehát tartani, akkor biztosan működni fog a recept!

A megkelt kenyeret 230 fokos sütőben sütjük bemetszést követően 20 percig lefedve vaslábasban (vagy gőzölve tepsin) és 30 percig 220 fokon fedés nélkül.

Akkor van készen, ha a kenyér szép sötét színű, alja pedig, ha ujjunkkal megkopogtatjuk kongó hangot ad.

Jó étvágyat!

 img_6053.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr7814592612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória B 2019.02.27. 19:12:10

Elkészítettem! Isteni finom kenyér lett. Millió köszönet a receptekért!

Búzavirág Kovászműhely 2019.02.27. 19:13:02

@Viktória B: Szuper! Köszönjük a visszajelzést! :)
süti beállítások módosítása