Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Kefírrel kenyeret, egyszerűen.

2020. március 23. - Búzavirág Kovászműhely

img_4706.jpg

KEFÍRREL KENYERET

Mostanában próbáltunk több féle starterrel indítani kovászt, hogy megvizsgáljuk, melyik, hogyan viselkedik, mennyire aktív, milyen gyorsan vethető be kenyérsütésre. A kísérlet még folyik, viszont muszáj beszámolnunk a kefíres verzióról, mert messze túlszárnyalt minden várakozást.

A KEFÍR az maga a csoda: van benne minden, ami nekünk kell. Élesztőgombák, tejsavbaktériumok, cukorbontó élesztőfajok. Egyszerre van jelen benne a tejsavas és az alkoholos erjedés.

Kenyérsütés szempontjából ez mind nagyon jótékony, ha pedig azt vesszük, hogy 3 nap alatt nulláról aktív kovászt tudunk csinálni, akkor azt kell mondjam, ez maga a csoda! A természet csodája!

A recept:

 

A kovász:

50 gramm kaukázusi kefír

50 gramm BL 55 liszt

 

Metódus:

  1. LÉPÉS: A hozzávalókat egy steril befőttes üvegben összekevertem REGGEL, lazán rátettem a kupakot és 1 napig hagytam érni szobahőn (20-23 fok)

majd 24 óra múlva:

  1. LÉPÉS: mérlegre tettem, kitáráztam és kikanalaztam belőle 50 grammot, majd megetettem az üvegben maradt magot 25 gramm liszttel és 25 gramm kefírrel, majd 12 óra múlva
  2. LÉPÉS: ezután naponta 2-szer etettem a 2. lépés alapján (reggel és este). (Akinek a 3. napra nem tripláz, a 3. lépest folytassa)

A 3. nap reggelre már triplázott az üvegben a kovász és szép stabil volt a szerkezete, ezért sütöttem vele egy kenyeret az alábbiak szerint:

 

Kivettem 60 gramm kovászt, feloldottam 220 gramm vízben, adtam hozzá 250 gramm BL 55 lisztet és 50 gramm TK búzalisztet, majd kidagasztottam és adtam a végén hozzá 8 gramm sót.

Szobahőn kelesztettem 7 órát, eközben 4-szer áthajtogattam. Figyeltem közben a tésztát, azt hittem, hamarabb kész lesz, de próbáltam minél jobban kitolni a pultos kelesztést, a fiatal kovász miatt.

Kb. 7 óra után előformáztam, formáztam, majd hűtőbe tettem reggelig (6 fokon).

img_4698.jpg

Vaslábasban sült 250 fokon 20 percig fedővel, majd 230 fokon anélkül 15 percig.

Príma lett.

MEGJEGYZÉSEK:

A kovász az egyes háztartásokban eltérően viselkedhet… meg kell várni, hogy stabilan duplázzon (de inkább triplázzon), csak akkor mondható, hogy készen van. A kenyér kelesztésekor figyelni kell a tésztát, csak akkor érdemes hűtőzni, ha már nem ragad, szép paplanos, jól formázható!

A kovászmag ez után hűtőben tárolandó, frissítése pedig liszttel és vízzel történhet, de nem sértődik meg, ha időnként kap egy kis kaukázusit is, a legjobb féléből!

img_4716.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr3815548660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quglis 2020.03.26. 20:22:11

A második lépés elején kikanalazott 50 grammal mi a teendő? Ehhez nem kell rozsliszt?

Kivlov 2020.04.01. 09:56:00

@quglis:
Ha rozskenyeret akarsz, akkor kell.

Búzavirág Kovászműhely 2020.04.01. 10:00:09

@quglis: Kidobod. Nem kell bele rozsliszt! Ez nem rozskovász. De ha azt akarsz, tehetsz bele azt is, csak teljesen más lesz, de úgy is működhet.
süti beállítások módosítása