Aki kenyérsütésre adja a fejét, nem árt tisztában lennie a különböző lisztfélékkel. Egy háziasszony tökéletesen tud sütögetni az egyszerű finomliszttel, de aki tovább akar lépni a hobbi pékség világába, és kenyeret akar sütni, készüljön fel arra, hogy különböző kenyeres csoportokban már bizony csak úgy repkednek a BL 112, RL 190 kódok. Készítettünk egy nem teljes körű összefoglalót, hogy segítsen eligazodni az ilyen esetekben.
Az első betű a gabona fajtáját (pl. búza B, rozs R, durumbúza D, grahambúza G, tönkölybúza TB) jelenti.
A második betű a szemcseméretet jelöli (pl. liszt L, kétszer fogós FF, dara D).
A betűk mellett található szám pedig a „hamutartalmat” fejezi ki. Ez nem azt jelenti, hogy a lisztünk hamut tartalmaz, hanem azt az ásványi anyag maradékot fejezi ki, amely laboratóriumi körülmények között 900 0C-on történő égetés után marad.
Búza finomliszt BL 55: finomszemcsés őrlemény, a búzamag belsejét tartalmazza, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. Inkább süteményekbe szoktuk használni.
Fenyér búzakenyérliszt BL 80: finomszemcsés őrlemény, búzamagbelsőt és kevés héjrészt is tartalmaz.
Félfehér kenyérliszt BL 112: finomszemcsés őrlemény, tartalmazza a búzamag belsőt, és még több héjrészt is (hamu)
Teljes kiőrlésű búzaliszt BTKL: tartalmazza a búzaszem összes alkotóelemét, éppen ezért magas rosttartalmú korpás liszt. A Graham liszttől szemcseméretben tér el.
Búzadara BD: a magbelső nagy szemcsés őrleménye, fehéres krémszínű, kis mértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz.
Rétesliszt BFF 55: nagyobb szemcseméretű őrlemény, finomszemcsét és héjrészt is tartalmaz.
Búzakorpa BK: a búza terméshéját, és a csíra egy részét is tartalmazza.
Graham búzaliszt BGL: hasonlóan a teljes kiőrlésű búzaliszthez tartalmazza a gabonaszem összes értékes alkotórészét, beleértve a csírát és a héjrészt is, azonban a szemcsemérete nagyobb. Ebben az esetben csak a vékony héjréteget távolítják el a búzáról. A nagy szemcseméretnek köszönhetően a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. Általánosan használható lisztféle.
Durumliszt DSL: a durumbúzára jellemző sárgás színű finom szemcsés őrlemény, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz.
Fehér tönkölybúza liszt TB: értékes tápanyagban gazdag. Alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint réz, mangán, foszfor. Fehérjében gazdagabb, mint a búzaliszt, és annyi sok jót el tudunk mondani róla, hogy azt majd egy következő bejegyzésben fogjuk megtenni.
Hasonlóan a fentiekhez a rozsliszteket is megkülönböztetjük:
Teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190
Sötét rozsliszt RL 125
Világos rozsliszt RL 90
Fehér rozsliszt RL60
Ma már nagyon sokféle gabonát és nem gabonát megőrölnek, és használjuk a különböző nyersanyagok lisztjeit sütéskor (rizs, kukorica, burgonya, gesztenye, stb). Ezek alkalmazásához csak a képzeletünk szab határt, úgyhogy bártan kell kísérletezni, próbálgatni, annak megfelelően, hogy mit szeretnénk, mi a célunk.
Tehát, mint kedvenc műsoromban, a Sütimesterben mondják: „Vigyázz, kész, süss” bátran!