A kenyér
„A kenyér az egyik legszebb magyar szó –mondja Végh Antal – a jelentése a lét és az élet összessége.” A kenyér az emberiség számára (még ma is) a legfontosabb élelmiszer. Sőt: szakrális jelkép, a Miatyánk-ban is szerepel.
A kovászos kenyér …
Először is szögezzük le: a mi olvasatunkban a kovász: liszt és víz keveréke. Nincs benne boltban kapható élesztő. Az ilyen kovászból készült kenyér hosszú érési folyamaton megy keresztül, amíg kenyér lesz belőle, elkészítési módszertől függően akár 24-36 órát is igénybe vehet. Az élesztővel készült kenyér akár 3-4 óra alatt elkészül.
Fontosnak tartjuk az egészséges táplálkozást. Ha kovásszal sütünk, jobb állagú és ízű, és táplálóbb kenyeret kapunk. Ez a szervezetünk számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb. A kenyér az emberiség egyik fő tápláléka, amely Magyarországon is alap élelmiszernek számít, a kovász pedig a kenyér „lelke”. A kenyér megfelelő zamatát a kellő ideig érlelt kovász adja meg, mely a benne elszaporodó hasznos mikrobáknak - élesztőgombáknak és tejsav baktériumoknak- köszönhető. Az új tésztába kerülő kovász hatására megkezdődik a tészta érése. Az ennek során képződő apró gázbuborékok hatására a tészta szerkezete lazábbá, szaga savanyúbbá válik
Mivel a legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerünkről van szó, egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú szempont a nap mint nap asztalunkra kerülő kenyér adagja és tápanyag összetétele is. A hazánkban gyakori túlsúly, érelmeszesedés, cukorbetegség és az ezek következményeként megjelenő társbetegségek megelőzése érdekében javasolt előnyben részesíteni a megfelelő minőségű kenyér fogyasztását. Legfontosabb gabonanövényünk a búza, mely jó termőtalajt talál Magyarország területén. Kár lenne pont ettől megfosztanunk magunkat. Hiszünk abban, hogy anyaföldünk biztosítani tudja nekünk a megfelelő táplálékot, és az a legjobb a mi bélflóránknak, ami a közelünkben terem. Kis odafigyelés a megfelelő minőségű búza kiválasztására, és az elkészítés módjára, és máris egészséges táplálékot tudunk varázsolni az egyszerű gabonából. Kevesebb lehetne a gluténérzékeny ember, ha kovásszal, hosszan érlelve –avagy fermentálva- készült kenyér kerülne mindenki asztalára.
Szeretnénk blogunkon minél több receptet és technikát megosztani, hogy minden kedves olvasónk számára elérhető legyen a finom, tápláló kenyér! Fogjunk is bele! :)