Kevert kovászos kuglóf
Ez egy csodálatos kevert kuglóf recept, melyet kovász helyett élesztővel is elkészíthetünk, annyira kevés kell bele.
Hozzávalók egy db 1 kg-s nagy kuglófhoz:
500 gr liszt
100 gr aktív Lievito Madre kemény kovász (vagy 2,5 gr élesztő)
100 gr cukor
125 gr vaj
250 ml tej
5 gr só
3 tojás sárgája
vanília kikapart belseje, citromhéj, 1 evőkanálnyi kakaó, csokicsepp és mazsola mehet bele ízesítésnek
A kemény kovászt (50%-os) akkor használtam, amikor ereje teljében volt, etetés után 6-8 órával. Ekkor késsel felszeleteltem , és elkevertem 0,5 dl langyos cukros (1 teáskanálnyi) tejben, és annyi lisztet adtam hozzá az előzőleg kimért lisztből, hogy nokedli keménységű tésztát eredményezzen. Ezt félretettem 1-1,5 órára, amíg láthatóan meg nem indult növekedésnek. Akinek nincs aktív kovásza, élesztőt is használhat, ez esetben az élesztőt keverjük el a cukros tejjel és a liszttel.
A vajhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, mint egy krémet. Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáit egyesével. Ha ezeket összedolgoztuk, akkor a citromhéjat, a vaníliát, sót és a kovászt is beletesszük. Miközben keverjük, szépen lassan hozzáadjuk a tejet is és a lisztet is felváltva. Ha kakaós részt is szeretnénk, akkor hagyunk kevés tejet kapni, amelyet addig keverünk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Ezután pihentetjük a tésztát kb egy órán keresztül. Ekkor én kétfelé vettem a tésztát, egyik felébe a maradék tejet és a kakaót kevertem, másik felébe meg az előtte beáztatott és átmosott mazsolát. Csokicseppel is gazdagíthatjuk az ízeket, ezt is most keverjük bele.
Lisztezett felületen kézzel kihúzkodtam a világos tésztát, majd rátettem a kakaósat és összetekertem. az így kapott fonatot megcsavarta, és egy kivajazott kuglófformába tettem. Fóliával lefedtem, majd kezdetét vette e hosszú -hosszú kelesztés. A sok vajtól és cukortól nagyon lassan kel, de érdemes kivárni, míg a térfogata megháromszorozódik.
170 fokon kb 1 órát sütöttem gőzben az első fél órában, aztán már csak alsó-felső sütéssel. A sütési idő sütőfüggő, figyelni kell a tésztát. Érdemes fogpiszkálóval ellenőrizni, hogy ne legyen nyers a belseje. Amikor megsült, formával együtt hagyjuk kihűlni, fejjel lefele.
Egy érdekes állagú tésztát kapunk eredményül, mely nem hasonlít a kalácshoz, bár ugyanazok a hozzávalók vannak bene. A sütőporos, szódabikarbónás kevert tészták a maguk lágyságával is más világ,ez merevebb, törékeny állagú. A kovász minden ízt külön elmélyít benne. Egy reggeli habos kávéhoz, vagy eszpresszóhoz mennyei!