Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

Különleges, ünnepi rozskenyér

2019. december 30. - Búzavirág Kovászműhely

Diós rozskenyér, mézzel és rozmaringgal bolondítva, „rákovászolással” Már régóta foglalkoztatott ez a téma, vagyis savanykásabb "német" típusú rozskenyerek világa, de csak most jött el az idő a kísérletezésre. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola által szervezett pék…

Tovább

Piadina, az olasz lepénykenyér

Kovászos olasz street food...

  Akkor ettem ilyet először, amikor tizenévesen Olaszországban voltam diákcserén. Megdöbbenve kóstoltam az isteni friss lepénykenyeret a piacon, megtöltve minden jóval. Ez a kenyér is olyan, mint a legtöbb olasz étel, néhány finom alapanyag, semmi sallang, végtelen variáció… A piadinát a legenda…

Tovább

Kapros kalács kovásszal, ahogy anyukámtól tanultam ...

Avagy hogyan fonódnak össze ízek és érzések olyan mélyen...

Ma jártam a piacon, és örömmel láttam, hogy tele van friss, zsenge kaporral.  Gondoltam, akkor talán nem késő, ha most osztom meg a kedvenc kapros receptemet veletek. Ezt visszaemlékezéssel kell kezdjem, nézzétek el nekem. Anyu. Az én anyukám vérbeli kisvárosi lány volt. 60-as, 70-es években volt…

Tovább

IGAZI HUNGARIKUM: Pogácsa sajttal és krumplival – kovászosan

Sörhöz, borhoz, grillezéshez.....vagy csak úgy

Ez a recept nagyon jól működik kovásszal, bátran, akár kezdő kovászolók is kipróbálhatják. Szükségünk lesz az alábbiakra: 200 gr érett kovász – Madre típusú 50%.os víztartalmú kemény kovásszal kalkulálva, de működik hígabbal is, csak akkor a vizet kell picit visszavenni 500 gr liszt BL55 250…

Tovább

Pihe puha szendvicskenyér kovásszal...

Ez a gyerekek kedvence lesz!

GYEREKEK KEDVENCE: SZENDVICSKENYÉR Közeleg az ősz, és ezzel az iskolakezdés ideje. A most következő szendvicskenyérre azért volt szükség, mert bizony vannak olyan gyerekek, akik nem igazán szeretik a kovászos kenyér vastagabb, szíjasabb héját, viszont mi szeretnénk nekik is biztosítani a finom,…

Tovább

Pizza kurzus Szabi a péknél, élmény, tudás és ínyenckedés....

  Augusztus elején új kovász költözött a házunkba. Bevallom, nincs sokféle kovászom, mert nagy erőfeszítés lenne őket életben tartani, ezért csak egy kemény Madre kovászom van és egy Vanessa nevű fehérkovászom. Az új jövevény viszont olyan általam sokra tartott személytől érkezett, aki a pizza…

Tovább

Kenyérünnepre egy igazi ünnepi kenyér

Kovászos kenyér kölessel

  Augusztus 20, az államalapítás ünnepe, az új kenyér ünnepe Egy igazán egészséges kenyeret álmodtunk meg Nektek, mely méltó a KENYÉR ünnepére. Még az ünnepi asztalra elkészülhet, hajrá, készítsétek el bátran! Ünnepi kenyerünk fontos alkotóeleme a köles. Azért választottuk ezt az ősgabonának is…

Tovább

Varázslatos kevert kuglóf, lassulós reggelekhez

Ezért érdemes bekapcsolni a sütőt ebben a kánikulában is!

    Kevert kovászos kuglóf Ez egy csodálatos kevert kuglóf recept, melyet kovász helyett élesztővel is elkészíthetünk, annyira kevés kell bele. Hozzávalók egy db 1 kg-s nagy kuglófhoz: 500 gr liszt 100 gr aktív Lievito Madre kemény kovász (vagy 2,5 gr élesztő) 100 gr cukor 125 gr vaj 250 ml…

Tovább

Zöld spárgás kovászos kenyér sült fokhagymával

Tegyetek spárgát a kenyérbe is, jó lesz!

Kovászos cipó sült fokhagymával és zöld spárgával. Tavasszal hozzájuthatunk friss spárgához, amit annyira szeretek magam is, hiszen lédús, kevés kalóriát, viszont sok rostanyagot tartalmaz. Ezért aztán igyekszünk mindenféle formában fogyasztani. Bemutatjuk, hogy mi hogyan tettük be a kenyerünkbe,…

Tovább

A kovász etetése ... Bea módszerével

Hogyan gondozd a kis élőlényt, hogy mindig legyen akcióra kész kovászod!

Kovászetetés by Bea Gondoltam, dokumentálom, hogy én hogyan etetek kovászt sütés előtt. Mindenkinek más válik be, ez csak egy lehetséges megoldás. Előveszem a hűtőben csücsülő kovászomat, ő az anyakovászom, Vanessa, akit Szilvi kovászbarátnőmtől kaptam. Azért van rajta befőttes gumi, hogy lássam,…

Tovább
süti beállítások módosítása